Massage verhoogt je weerstand

Wetenschappelijk onderzoek toont het belang van klassieke massage therapie aan.
Massage verhoogt je weerstand. Ziektekosten verzekeraars zouden op basis van dit wetenschappelijk onderzoek massagetherapie op moeten nemen in de basisziektekostenverzekering.

Een eeuwenoude therapie
In veel inleidende verhaaltjes op sites van masseurs of massage therapeuten lees je “masseren is een eeuwenoude therapie”. Het is een waarheid als een koe. In de oude Griekse stad Olympia bevond zich al een massage salon waar de uitgeputte gladiatoren gemasseerd werden en zo voorbereid werden op de volgende uitputtingsslag.
Waarom gebruikt deze branche deze zin vaak in hun intro? Het lijkt bijna een excuus; “Het is niet wetenschappelijk bewezen maar we doen het al heel lang hoor.”

Wetenschappelijk onderzoek naar belang massagetherapie
Dr. Mark Rapaport en zijn onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center in LA heeft wetenschappelijk bewezen dat door een klassieke massage de bloedsamenstelling verandert in positieve zin.
Van de proefpersonen werd vooraf en achteraf een bloedmonster genomen. Het aantal Lymfocyten, verantwoordelijk voor afweer en immuniteit, is aanzienlijk toegenomen. Massage verhoogt dus je weerstand. Tevens werd een afname in het bloed geconstateerd van het hormoon Cortisol, het bijnierschors hormoon dat bij stress wordt aanmaakt. Cortisol tast ook het immuunsysteem aan. Ook hierdoor verhoogt massage dus je weerstand. Bovendien is een verlaging van het Antidiuretisch hormoon geconstateerd. Dit hormoon wordt verondersteld een rol te spelen bij agressief gedrag.

Opname in de basisziektekostenverzekering
Het zou dus in het belang zijn van ziektekostenverzekeraars meer aandacht aan deze vorm van therapie te geven in de vorm van een specifieke vergoeding voor het ontvangen van klassieke massage therapie. Waarbij vanzelfsprekend het beste resultaat verkregen wordt door een therapeut met een goed aangeschreven opleiding.

Huisartsen zouden spanningsklachten eerder moeten doorverwijzen naar massage therapeut.
Huisartsen zouden patiënten met spanningsklachten eerder doorverwijzen als hiervoor specifiek een vergoeding in de basisziektekostenverzekering voor zou bestaan.
Nu worden spanningsklachten pas bij lichamelijke klachten behandeld door een fysiotherapeut. Een massage therapeut kan de cliënt in een vroeger stadium duidelijk maken dat spanning zich aan het opbouwen is in het lichaam. Door deze bewustwording kan de cliënt eerder wijzigingen aan brengen in zijn/haar leef- en denkwijze.

Een minder agressieve wereld
We kunnen dus stellen dat het niet alleen lekker is een ontspanningsmassage te ondergaan, maar dat het ook preventief helpt tegen ziek worden en bij kan dragen aan een minder agressieve wereld.

Wat wil een mens nog meer….

©Angelien Willemars

Bron: http://www.cedars-sinai.edu