Lachen en massage is een goede combinatie tegen stress!

Er zijn veel overeenkomsten tussen de lichamelijke effecten van massage en lachen, maar voor massage gunnen we ons geen tijd en hoe vaak lachen we nou nog op een dag…

Laatst klaagde een vriendin van mij dat iedereen tegenwoordig zo serieus is. Dat ze nog maar weinig mensen tegenkomt met wie ze zo kan lachen als met mij. Wat een heerlijk compliment. Hoe vaak lachen we eigenlijk nog?

Uit onderzoek blijkt dat volwassenen gemiddeld 15 keer per dag lachen terwijl kinderen gemiddeld wel 400 keer per dag lachen. Dat is natuurlijk triest. Hoe kunnen we hier iets aan doen?

Wat doet lachen eigenlijk met je lichaam?
Dit wordt onderzocht in de Gelotologie, de wetenschap van humor en lachen en het effect hiervan op het menselijk lichaam. Dr. William Fry, emeritus hoogleraar Psychiatry and Behavioral Sciences aan Stanford, is de vader van deze wetenschap.

Is lachen gezond? Dr. Fry geeft aan dat lachen inderdaad gezond is. Het heeft effect op bijna alle systemen in je lichaam.

Er zijn veel overeenkomsten tussen de lichamelijke effecten van massage en lachen;
bloeddrukverlagend, betere doorbloeding huid/organen, verlaging stresshormonen, verbetering immuunsysteem, pijn-verlagend en ontspannend.

Maar naast deze fysieke effecten hebben massage en lachen nog een overeenkomst.

Geestelijk brengen zowel massage als lachen je in het hier en nu.
Je bent mindful.

Hoe kunnen we meer gaan lachen op een dag?
Veel mensen zijn bezorgd of ze wel een gevoel voor humor hebben. Dr. Fry kan iedereen geruststellen: “Iedereen is geboren met een gevoel voor humor”. Vraag is alleen: ”heb jij de optie benut je humor te ontwikkelen?” Maar hoe ontwikkel je je gevoel voor humor?

Onthaasten ?
We zouden de kinderen als voorbeeld nemen kunnen nemen. Zij lachen 400x op een dag. Kinderen kunnen nog genieten van kleine dingen. Laten zich niet opjagen als ze iets moois zien.

Mijn ervaring en advies is om te onthaasten. Hierdoor geniet je van de kleine dingen die je ervaart op een dag. Door bepaalde situaties met wat meer afstand te bekijken heb je tijd om details in je op te nemen en ergens de humor van in te zien.

Als je een boek te snel leest, lees je vaak over een grappige situatie of metafoor heen. Neem de tijd ze te laten bezinken.

Gun jezelf daarom de tijd om je te laten masseren.
Zoals gezegd brengt massage je in het nu. Masseren is niet alleen voor je fysieke maar ook voor je mentale gesteldheid een goed investering in je leven.

Misschien vind je dan zelfs weer tijd om te lachen !

 

©Angelien Willemars

 

Voel ! Holistische Massages

 

www.voel-holistischemassages.nl

 

Bron:

survey AAP

William F. Fry, Dept of Psychiatry Stanford University School of Medicine Palo Alto, CA.