Massagetherapie bij een stressvolle zwangerschap

Stress in de zwangerschap gaat ten koste van de weerstand. De periode waarin een vrouw zwanger probeert te worden kan voor sommigen een stressvolle periode vol onzekerheden zijn.

Wat gaat komen? gaat het überhaupt lukken om zwanger te worden? Wat betekent het voor ons leven en onze relatie?

Ook tijdens de zwangerschap worden blije momenten afgewisseld met gevoelens van onzekerheid. Zal mijn kindje wel gezond zijn?

Een beetje stress is heel normaal
Tijdens de periode voorafgaand aan- en tijdens de zwangerschap is een beetje stress heel normaal. Stress heeft echter grote invloed op het lichaam. Het zet het lichaam als het ware in de “turbo-stand”. Voor een korte periode is dit geen probleem maar op langere termijn is dit niet wenselijk.

Langdurige angsten en stress kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid van moeder en ongeboren kind. Volgens een onderzoek van het National Institute of Environmental Health Sciences verhoogt stress drie keer meer het risico op een miskraam.

Heeft deze stress invloed op het ongeboren kind?
Angst van de moeder tijdens de zwangerschap kan de stress-as van het kind ook blijvend activeren waardoor bij het kind de kans op angst, ADHD, impulsiviteit en depressie vergroot kan worden. Hersenonderzoeker Dick Swaab raadt Massagetherapie aan als alternatieve therapie bij depressieve zwangere vrouwen.

Heeft stress invloed op het jong geboren kind?
Er is dieronderzoek gedaan naar de stress-assen van een apenmoeder en haar jong. Deze werden van elkaar gescheiden met als resultaat een verhoogde cortisolhormoonspiegel bij moeder en jong. Na hereniging herstelde dit niveau langzamer bij het jong. Oorzaak hiervan is dat het stress-systeem van het jong nog niet geheel ontwikkeld is. Bij regelmatige verhoging van de stress-as krijgt het jong op volwassenleeftijd problemen met een verkeerd afgestelde stress-as.

Massage therapie verlaagt de stress-as.
Door massage daalt het cortisolniveau van de (aanstaande-) moeder. Het lichaam wordt uit de “turbo-stand” gehaald en in de “herstel-stand” gezet.

Swaab: “Als artsen en verloskundigen zwangere vrouwen of jonge moeders signaleren die overmatig zorgelijk zijn, zich in een stressvolle situatie bevinden of last hebben van angsten is het wellicht zinvol eerst een niet-medicamenteuze behandeling te overwegen in de vorm van massagetherapie.”

 

©Angelien Willemars

 

Voel ! Holistische Massages

 

www.voel-holistischemassages.nl

 

bronnen: National Institute of Environmental Health Sciences
http://www.uitgeverijcontact.nl/a-320-dick_swaab.html