Waarom Massagetherapie zeer geschikt is bij het bestrijden van een burn-out

Massage ontspant, brengt de hartslag omlaag, brengt het stressniveau omlaag. Massage Therapie geeft inzicht in de mogelijke oorzaken van het ontstaan van een burn-out en doet een beroep op je verantwoordelijkheid nemen voor eigen gezondheid.

Wat is eigenlijk een Burn-out ?
Op Wikipedia staat dat burn-out een psychologische term voor het gevoel opgebrand te zijn, geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden op het werk.

Oorzaken
Persoonlijkheidstrekken als overdreven plichtsgetrouwheid, perfectionisme en werkverslaving zijn relatief belangrijke risicofactoren. Deze zijn immers vaak weer oorzakelijke factoren voor hard werken. Overigens is het zeker niet zo dat iedereen die hard werkt een groot risico op burn-out loopt; de combinatie van hard werken, weinig herstel en het weinig plezier hebben in het werk lijkt daarentegen duidelijk risicovoller te zijn.

De klachten zijn o.a.
fysiek; moe, slecht slapen, hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst.
Emotioneel; snel geïrriteerd, snel huilen zelden lachen, onverschilligheid
Mentaal; moeite met concentratie, piekeren, waakzaam, schrikachtig.
Gedragsveranderingen; meer medicatie innemen, niet kunnen ontspannen, onrustig zijn en geen energie hebben.

Herstel
Er zijn in de zoektocht naar herstel behoorlijk wat wegen naar Rome. Coaches, Therapeuten, Stress specialisten etc. hebben allemaal een eigen stappenplan dat in grote lijnen bestaat uit: het analyseren van oorzaken, het opbouwen van zelfvertrouwen, het beter in de gaten houden van je eigen grenzen en energieniveau, het duidelijk maken van bepaalde overtuigingen en duidelijk maken hoe deze beperkend kunnen zijn voor de cliënt zelf en als laatste, “hoe voorkom je dat het je weer overkomt ?”.

Allemaal Hoofdwerk terwijl het lichaam om alle aandacht vraagt !

Een lichaamsgerichte therapie als Massagetherapie werkt heel goed bij burn-out patiënten !

Dit is een ervaring uit mijn praktijk
Mijn ervaring met burn-out cliënt is dat ze niet weten wat ze voelen, wie ze zijn, wat ze leuk vinden, of lekker, en al helemaal niet meer in staat zijn tot concentreren of rationeel denken.

Ze zijn doodmoe, slapen namelijk slecht. Hun dag is een martelgang van de ene onbelangrijke taak naar de andere. Elke morgen zakt hen het lood in de schoenen bij de gedachte hun geliefden teleur te moeten stellen dat ze niet “gewoon meedoen”. Want zij waren sterk en deden alles wel even.

Ze zijn bang. Hun lichaam laat hen in de steek. Het voelt niet meer goed in dat lijf. Ze hebben vaak een angstig gevoel; Dit is helemaal niet goed voor mijn gezondheid.

Een serieuze boodschap van hun lieve lijf. 

Een voorbeeld uit mijn praktijk:
Bij mij kwam B. die inmiddels al 5 maanden thuis zat met een burn-out, slecht sliep, hartkloppingen had en angstig was.
Door gesprekken en massages kwam het inzicht dat bepaalde karaktereigenschappen en bepaald gedrag mede debet was aan haar situatie.

Door een 1ste behandeling kwam haar hartslag direct tot rust. Dit is erg belangrijk omdat dat iemand een opgejaagd gevoel geeft. Geen rust dus.
Ze sliep na 1 massage beter.
Na de 2e behandeling was ze zo blij. Ze kon weer gewoon slapen. Er zat een ander mens. Bovendien zei ze : “Ik heb weer gelachen, niet een beetje maar ECHT GELACHEN !”
Bij de 3e behandeling kreeg ze een terugslag. We hadden toen al tijdens de voor- en nagesprekken duidelijk wat haar valkuilen zijn. Een analyse van de situatie gaf inzicht en daardoor grip op het gevoel dat je weer in de diepe put kunt vallen maar er ook weer uit kunt komen.
Na de 4e behandeling is ze weer 2 ochtenden gaan werken.
Na de 5e behandeling is ze begonnen met een reïntergratietraject.
Ze vind het moeilijk een andere levenshouding aan te nemen en blijft daarom één keer per maand komen om het nieuwe gedrag te verankeren.
Hoe moedig van haar om naar mij toe te komen terwijl je je zo beroerd voelt en niet eens de moed hebt de deur uit te gaan. Je letterlijk en figuurlijk bloot te geven.

Zij is mij dankbaar, maar ik haar ook.

 

©Angelien Willemars

 

Voel ! Holistische Massages

 

www.voel-holistischemassages.nl