De Kracht van Weerstand i.p.v. Acceptatie

 

In tal van tijdschriften en boeken kom je vaak teksten tegen over “Acceptatie” en “Het er laten zijn”. Zelf krijg ik van de term “het er laten zijn” een beetje jeuk….

Maar als dat zo is, is het juist interessant om eens goed te kijken waar je nou precies jeuk van krijgt. Die jeuk is namelijk een vorm van weerstand.

 

Acceptatie is een belangrijke term in de Mindfulness.

Bij Mindfulness oefen je het aanwezig zijn in het hier en nu. Daardoor ga je bewuster leven en beleef je gevoelens intenser. Door je aandacht bewust te sturen ga je ook de gedachten in je hoofd meer observeren dan dat ze je overkomen.

Na jaren van wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat Mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven, gebruiken steeds meer psychotherapeuten Mindfulness als onderdeel van hun therapie.

Hoe logisch is het ook. Als het al druk is in je hoofd, is het handiger je aandacht en je energie meer te verdelen over je lichaam door middel van een lichaamsgerichte therapie.

Door je gedachten te observeren en door te accepteren wat zich aandient ontstaat ontspanning.

Dat klopt wel, maar je kunt nogal eens wat bij jezelf tegenkomen. Zaken die je misschien onbewust weggestopt had. Gevoelens die te pijnlijk zijn om te voelen. Kortom weerstand om pijn onder ogen te zien.

 

Gevangen in haar eigen gedachten

Afgelopen week kwam er een cliënt die een duidelijke behoefte had: “ik wil me ontspannen”. Mijn eerste vraag is dan “wat weerhoudt je om te ontspannen?” Zij wist natuurlijk best waardoor dat niet lukt. Ze zei: “Ik heb allerlei kritische gedachten over mezelf.” Ze heeft een soort van duiveltje dat haar naar beneden haalt in haar hoofd en ze is echt niet de enige die een dergelijk kritisch stemmetje heeft.

Er is een reden dat je gaat piekeren. Het is in haar geval een afleidingsmanoeuvre om niet te hoeven voelen. Ze voelde namelijk angst. Zij, grote stoere vrouw, voelde angst. Ze is bang dat als ze stappen gaat ondernemen, ze “op haar bek” gaat.

En zo zit ze gevangen in haar eigen gedachten.

 

Weerstand

Haar weerstand uit zich als angst. Het is angst die haar ervan weerhoudt stappen te ondernemen. Die angst komt natuurlijk ergens vandaan. Door haar angst helemaal te gaan doorzien en te doorvoelen zal ze op een gegeven moment begrijpen wat de reden is dat zij zich angstig voelt en dat het misschien wel heel logisch is dat zij deze angst bij zich draagt. Zo ontstaat dan acceptatie en kan ze wat zachter over zichzelf oordelen.

 

Weerstand kost energie

Ongemerkt en de hele dag door kost weerstand energie. Het is een conflict in jezelf en daarvan word je doodmoe.

Op de tafel heeft ze gevoeld hoe haar gedachten haar weghouden van haar gevoel. Ze is zich bewust geworden dat ze zich doodmoe voelt en dat ze dit zo niet meer wil.

Een mooie eerste stap; bewust voelen hoe het met je is.

 

Jeuk

Weerstand is echter taaie kost en laat weerstand nou net tussen dat accepteren in staan…

Daarom krijg ik dus jeuk bij het woord acceptatie, het klinkt zo makkelijk.

Ook persoonlijk heb ik de ervaring dat het doorvoelen van weerstand geen “eitje” is. Dat die weerstand steeds weer de kop op kan steken op momenten in mijn leven.

Weerstand zit al zolang in je systeem. Iedereen heeft een vorm van overleving en een opgebouwde zelfbescherming.

 

“De Kracht van Acceptatie”

Zeker begrijp ik mensen die het hebben over “de Kracht van Acceptatie”.

Acceptatie geeft rust, gevoel van regie, kost geen energie.

Echter, de grootste hobbel op die weg naar acceptatie is je weerstand onder ogen durven komen en begrijpen waarom je die weerstand voelt. Weerstand is vaak een vorm van bescherming. Je gedachten proberen je te beschermen voor nare, pijnlijke gevoelens.

 

Als mijn cliënt zo kijkt naar die piekergedachten ontstaat er misschien wel een beetje waardering voor haar gedachten, die ze eigenlijk afwimpelt als negatief en lastig.

Dan kan ze met die blik dat piekeren gaan Accepteren en zou er zomaar eens wat Ontspanning kunnen ontstaan.

 

Angelien Willemars

Massagetherapeut

 

Voel ! Holistische Massages – www.voel-holistischemassages.nl

Uit je hoofd, in je lijf…

 

Massagetherapie is meer dan massage. Het combineert Massage en Mindfulness.

Een lichaamsgerichte therapie waarbij mensen naar zichzelf luisteren, op de bank én op de tafel.